NIEDOCENIANY SKŁADNIK COLDEKI

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 • WIĘCEJ O 1,3-D-β-GLUKANIE

 

13 14 D Beta glukan

Działanie beta-glukanu

β-glukan określany jest jako rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, którego prozdrowotne efekty działania zostały silnie udokumentowane badaniami naukowymi. W przypadku tego polimeru nawet EFSA (unijny urząd określający m.in. co wolno pisać o działaniu składników preparatów, jakie zepchnięte zostały do kategorii suplementów diety) nie jest w stanie poskreślać licznych dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych.

Jak pokazują badania, jego dobroczynny wpływ na organizm człowieka uzależniony jest od poziomu stopnia złożoności. Im jest on wyższy, tym bardziej efektywne są skutki jego wpływu.

I tak – izomer 1,3/1,6 nie powoduje tak spektakularnych zmian, jakie obserwuje się w przypadku 1,3/1,4. Ten ostatni należy do rozpuszczalnych w wodzie, a jego głównym źródłem są zboża (owies, jęczmień), a także drożdże, grzyby i algi.

http://zdrowiej.net.pl/sklep/coldeka/


Występowanie β-glukanów

β-glukany naturalnie występują w ścianach komórkowych wielu mikroorganizmów, grzybów, a także roślin. Jednak najbardziej aktywnym rodzajem jest β-glukan 1,3 D pozyskiwany ze ścian komórkowych drożdży. Chemiczne, ogólnie rzecz biorąc, glukany są specyficznymi polimerami glukozy, a dodawane do ich nazwy przedrostek Beta β i cyfry 1,25; 1,3 czy 1,6 oznaczają sposób w jaki ich cząsteczki są zorganizowane przy pomocy wiązań chemicznych. Model trójwymiarowy tej cząsteczki jest spiralą.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harwardzkim wykazały, że na błonie komórkowej makrofagów występują receptory gotowe do aktywacji przez około siedem reszt cukrowych. Fakt, że tak niewielka ilość jednostek glukozy może aktywować te receptory jest niezwykły. Jeszcze bardziej niezwykłe jest to, że owe receptory idealnie pasują do łańcucha polisacharydowego β-glukanów. Z dostępnych dowodów wynika, że z punktu widzenia ewolucji β-glukan jest najpowszechniejszym i najczęściej obserwowanym w przyrodzie aktywatorem makrofagów. Ten sam mechanizm występuje we wszystkich gromadach królestw zwierząt, ptaków i roślin. Stałe suplementowanie ustroju „silnym”
β-glukanem jest jedną z najpewniejszych metod wzmocnienia jego odporności przed chorobami!

Najwartościowszy z dotąd poznanych β-glukan znajduje się w grzybni Shiitake. Jest on od 20 do nawet 50 razy „silniejszy” niż inne polimery tej grupy.

shiitake2

 


Immunostymulujące działanie β-glukanu

Nie od dziś wiadomo, że β-glukan wpływa korzystnie na układ odpornościowy, jednak dopiero pod koniec XX wieku poznano mechanizmy, które ten prozdrowotny efekt wywołują. Otóż w momencie przedostania się β-glukanu do jelit, dochodzi do jego wychwycenia przez makrofagi, które posiadają specjalne, przeznaczone do tego celu receptory. Dzięki temu zjawisku, z którym współdziała tzw. układ dopełniacza, dochodzi do aktywacji makrofagów. Makrofagi posiadają zdolność niszczenia komórek zagrażających zdrowiu organizmu. Ponadto, uczestniczą one w produkcji cytokin, które skutecznie pobudzają aktywność układu immunologicznego, wzmacniając tym samym jeszcze bardziej jest jego odpowiedź w momencie zagrożenia. To działanie β-glukanu jest dla nauki bezdyskusyjne. Należy się jedynie dziwić dlaczego społeczeństwa nie są masowo uodparniane na choroby z pomocą β-glukanu?


β-glukan a stężenie cukru we krwi

Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono znaczący wpływ β-glukanu na gospodarkę węglowodanową. Mechanizm, którym tłumaczy się prozdrowotne zwolnienie tempa wzrostu glukozy we krwi i na skutek tego równoczesne zmniejszenie wydzielanie insuliny, związany jest ze zmianą lepkości światła jelita. Jak udowodniono, β-glukan zmniejsza wchłanianie węglowodanów w jelicie, czyli takich składników pokarmowych, których nadmiar spowodowałby znaczący wzrost glukozy we krwi, a w konsekwencji tego znaczny wyrzut insuliny. Innymi słowy β-glukan zapobiega takiej sytuacji. Ta właściwość polimeru wykorzystywana być powinna szczególnie przez cierpiących na cukrzycę typu drugiego. Ponadto ten prozdrowotny efekt winien być szeroko rozpowszechniany jak skuteczny element profilaktyki cukrzycy typu 2, która notabene nazywana jest już epidemią naszych czasów.


β-glukan a gospodarka lipidowa

Powyżej wspomniane zjawisko, polegające na wzroście lepkości światła jelita jest również przyczyną obniżenia zarówno absorpcji, jak i wchłaniania zwrotnego cholesterolu, co skutkuje obniżeniem zarówno frakcji LDL, jak i całkowitego cholesterolu. Idąc dalej, obserwuje się wówczas korzystny wpływ tego zjawiska na pracę serca oraz wydolność układu krążenia, również poprzez normalizację ciśnienia krwi.


β-glukan- skuteczny sposób na walkę z otyłością

Przyjęty pokarm, który bogaty jest w β-glukan wydłuża odczucie sytości. Wynika to z faktu, iż tą rozpuszczalną frakcję błonnika cechuje lepkość. Dzięki temu, spowolnieniu ulega opróżnianie żołądka. Co więcej, obecność β-glukanu powoduje wydłużenie okresu zwiększonego stężenia cholecystokininy we krwi po spożytym posiłku. Cholecystokinina jest hormonem, który zmniejsza łaknienie.

Oznacza to tym samym, iż mechanizmy, które zachodzą w organizmie na skutek spożycia produktów zawierających β-glukan powinny być traktowane jako efektywny sposób walki z otyłością.

β-glukan i prewencja chorób nowotworowych

W tym aspekcie wykorzystywana jest zdolność osłaniania ludzkiego DNA przez β-glukan. Kancerogenny wpływ środowiska, którego przyczyną może być np. palenie tytoniu, leczenie metotreksatem, stosowanie hormonalnej terapii zastępczej a nawet przewlekły czy silny stres, powinien skłonić do włączenia β-glukanu do diety. Jest to udowodniona naukowo, wysoce skuteczna metoda przeciwdziałania chorobom nowotworowym.


 Wnioski

Dziesiątki osób dookoła nas narzeka na obniżoną odporność. Jeszcze więcej nawet nie rozumie, z jakiego powodu trapią ich permanentnie rozmaite infekcje. Dysponujemy wyśmienitym preparatem immunostymulującym, który systematycznie stosowany zmieni jakość ich życia. Być może w aspekcie nawet szerszym, niż tylko uodpornienie organizmu. Ten specyfik to ColDeKa. Działajmy!

 

ColDeKa

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz