Oraz świetny materiał edukacyjny z elementami „politycznymi” pt.

Oraz świetny materiał edukacyjny z elementami „politycznymi” pt.

Glikol kaprylowy

Temat substancji, jaka zastąpiła w Kolagenie Naturalnym Colway używane ongiś konserwanty parabenowe podpowiedziały „Uśmiechom od Colway” Menedżerki z Wielkopolski, które „podsłuchały” jak na spotkaniach pewnego marketingu mniemającego się naszą konkurencją, wykrzykiwano z teatralnym oburzeniem: „ale u nich w kolagenie jest glikol, a glikol jest rakotwórczy!”

To bardzo smutne, że panie, które same przez lata całe zachwalały Kolagen Naturalny w takim składzie INCI, teraz go postponują. Dlatego tylko, że dały się wyprowadzić swojej liderce na lepsze ponoć pastwisko? Jeszcze bardziej smutne jest ich dyletanctwo, a już najsłabsze w tej historii jest to, że w opowiadaniu takich bzdur są szkolone w ich nowej firmie, że w tym samym tonie wypowiada się w swoich biuletynach ichny prezes. To nie jest tylko brak wiedzy chemicznej. To szujostwo.

Caprylyl glycol (1,2-octanediol) – po prostu nieco inaczej powiązany krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy.

 

C8H18O2
Pobierz obrazki
Pobierz obrazki

…tak wygląda jego struktura molekularna.

Nie ma w nim NICZEGO, poza najpopularniejszymi pierwiastkami na Ziemi, czyli węglem, wodorem i tlenem. Glikol caprylowy to – powtórzmy – jeden z wielu znanych przyrodzie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – powiązany z cząsteczką najprostszego alkoholu dwuwodorotlenowego.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe

Są związkami całkowicie naturalnymi. Powstają zresztą również w naszym układzie pokarmowym. Wszelki błonnik rozpuszczalny, jaki konsumujemy zamienia się w procesie fermentacji m.in. w gazy, czyli wesołe „bąki” i właśnie w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Rozliczne badania naukowe wskazują na znaczące właściwości zdrowotne krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Głównymi KKT u ludzi są kwas masłowy, propionowy i octowy. Stwierdzono, że kwas masłowy jest głównym składnikiem odżywczym dla komórek nabłonka wyściełającego okrężnicę, kwas propionowy jest używany przez wątrobę, a kwas octowy wchodzi do krążenia obwodowego i jest metabolizowany w tkankach obwodowych.

KKT biorą udział w wielu procesach fizjologicznych ważnych dla zdrowia, w tym:

☑ stabilizują poziom glukozy we krwi, oddziałując na uwalnianie insuliny z trzustki i rozkład glikogenu w wątrobie

☑ stymulują ekspresję genów transporterów glukozy w błonie śluzowej jelit, regulując wchłanianie glukozy

☑ zapewniają źródło energii dla kolonocytów (w szczególności maślany)

☑ powstrzymują syntezę cholesterolu w wątrobie oraz zmniejszają stężenie we krwi cholesterolu LDL i trójglicerydów odpowiedzialnych za miażdżycę.

☑ obniżają pH okrężnicy, co chroni błonę śluzową przed powstawaniem polipów okrężnicy, zwiększa wchłanianie minerałów, hamuje rozwoju procesów gnilnych i ogranicza wzrostu wielu patogenów jelitowych (głównie z rodzajów Clostridium, Staphylococcus, Listeria, Escherichia,Salmonella, Shigella).

☑ stymulują produkcję limfocytów Th, przeciwciał, leukocytów, cytokin i limfy (chłonki) – mechanizmy te mają kluczowe znaczenie dla odporności organizmu.

☑ chronią błonę śluzową jelit przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi.

W medycynie Caprylyl glycol służy od lat, jako tzw. rozczynnik leków – także podawanych dożylnie, domięśniowo i wziewnych!

Taki ci on panie właśnie „rakotwórczy”… Po prostu ręce opadają na poziom konkurowania z nami.

Istnieje też oczywiście glikol trujący

Panie z organizacji PF raczą na tych swoich prezentacjach uprzejmie bredzić, a mówiąc dokładnie, to występując przed nieświadomą prymitywnej manipulacji publicznością złośliwie „mylą” glikol kaprylowy z glikolem etylenowym, czyli 2-chloroetanolem – (znanym chociażby z tego, że wypełnia chłodnice naszych samochodów). Taki „glikol” jest zaiste trujący, więc możliwe że i kancerogenny.

Tyle, że trzeba być wyjątkową świnią, aby na prezentacji swojego żelu kolagenowego (jaki zresztą zmyślnie zagęszczono mączką chleba świętojańskiego, by podnieść mu temperaturę denaturacji) postponować konkurencyjny Kolagen Naturalny, wybierany ponad 90% polskich użytkowników – w ten sposób, że niewinny, zawarty w nim humektant pochodzenia rodzinnego „uprzejmie mylić” z toksycznymi glikolami, ubocznymi produktami rafinacji nafty.

Zastosowanie

Caprylyl glycol służy od wielu lat do przełamywania membran bakteryjnych w procesie ekstrakcji helis kolagenowych z rybich skór. Colway otrzymuje tak zabezpieczany Kolagen Naturalny sposobem opatentowanym – przypomnijmy – przez prof. Andrzeja Frydrychowskiego. Informacja o tym znajduje się na każdym opakowaniu prawdziwego Kolagenu Naturalnego.

Substancja ta nie leżała nigdy nawet obok glikolu etylenowego, toksyny wytwarzanej w rafineriach. Już to dlatego, że stosowany w kosmetologii Caprylyl nabywany jest od tej samej grupy wytwórczej, co np. Zemea ® – 1,3 propanadiol – także emolient glikolowy pochodzenia roślinnego. Użycie glikolu kaprylowego w Kolagenie Naturalnym już w 2008 roku było genialnym posunięciem, które znacząco podniosło jakość tego żelu anti-age. Dlaczego?

Glikol kaprylowy znajduje zastosowanie w wielu markowych produktach kosmetycznych: kremach, balsamach, sztyftach, olejkach oraz jako dodatek w kosmetykach do kąpieli. Jest fantastyczny, gdyż dzięki zdolności przełamywania membran bakteryjnych – mimo, iż nie kwalifikowany w chemii jako konserwant, może całkowicie skutecznie konserwować masy kosmetyczne o pH poniżej 4, czyli został jakby stworzony dla Kolagenu Naturalnego, z którego pozbyliśmy się w międzyczasie (rok 2009) parabenów. Caprylyl glycol jest transdermalny, czyli ma zdolność przechodzenia przez naskórek w głąb skóry właściwej. To niezwykle ważna cecha, czyniąca go idealnym składnikiem stabilizującym dla naszego kolagenu!

Dziecko nurtu ekologicznego w chemii organicznej

Jak już podnieśliśmy wyżej – Caprylyl glycol nie jest kwalifikowany w kosmetologii jako konserwant (nie radził by sobie z masami kosmetycznymi o typowym pH), lecz jako humektant (substancja zapobiegająca wysychaniu i krystalizacji kosmetyku) lub tzw. emolient tłusty. Jest produktem trendu ekologicznego w chemii amerykańskiej przełomu wieków. Ma znakomite opinie i chyba tylko jedną wadę: niezbyt się nadaje do tłustych kremów, w których okazuje się nieraz komedogenny. Natomiast stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co efektywnie kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. W preparatach myjących stosowany także jako substancja renatłuszczająca.

Caprylyl glycol to nie jest również nawet poczciwy glikol propylenowy (Propylene glycol), który z racji swych własności nawilżających, niedrażniących i niealergizujących przez lata całe był szeroko stosowany w wyrobach kosmetycznych, aż dopiero ostatnio popadł w niełaskę ze względu na to, iż jak stwierdzono – po wniknięciu w naskórek może zmieniać strukturę cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, co może pomagać ucieczce wody przez naskórek. Glikol propylenowy nie jest już dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych – Capryl glycolciągle się do nich dodaje.

Colway sięgnął po tę rewelacyjną substancję już w dwa lata po jej wynalezieniu. Jeszcze w Europie nie było hurtowni, ani przedstawiciela Arch Chemicals Inc, kiedy prowadziliśmy z nimi korespondencję na temat alternatywnych dla parabenów koncepcji zabezpieczenia żelu kolagenowego. Kto chce dowiedzieć się czegoś więcej o tej substancji , niech poczyta dokumentację amerykańskiego Urzędu Patentowego: http://patents.com/us-7854940.html A wówczas już na pewno, nie zachowa spokoju, gdy wraże babska z nieuczciwej konkurencji powiedzą w jego obecności gdzieś raz jeszcze, że „Colway ma rakotwórczy glikol w kolagenie”.

Dodaj komentarz