SKĄD SIĘ WZIĄŁ BB KREM?

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Krem BB – skrót oznacza BEAUTY BALMS lub BLEMISH BALMS, czyli balsam upiększający lub balsam ukrywający niedoskonałości.

Już niebawem w naszej ofercie Colway jedyny taki krem na świecie. Jesteśmy z tego dumni.

krem bbLQJego historia zaczyna się w latach 60-tych w Niemczech, gdzie doktor dermatolog Christine Schrammek, stworzyła maść dla swoich pacjentów po zabiegach kosmetycznych. Produkt ten nie tylko uspokajał i chronił skórę, ale łagodził oraz tuszował pozabiegowe zaczerwienienie skóry. Produkt doskonale nadawał się jako alternatywa podkładu dla podrażnionej zabiegami dermatologicznymi skóry. Dr Schrammek później skomercjalizowała swój produkt i ten szturmem zdobył rynki azjatyckie. Niewykluczone, że krem BB pozostałby po dziś dzień jedną z wielu ciekawostek kosmetycznych, gdyby nie mieszkanki Korei Południowej i Japonii oraz ich zamiłowanie do jasnej, zdrowej cery.

 

 

W latach 90. wiele koreańskich i japońskich celebrytek przyznawało, że swoją piękną skórę zawdzięczają właśnie kremom BB, co bez wątpienia wpłynęło na spopularyzowanie kremów korygujących. Sama koncepcja produktu wydawała się idealnie wpasowywać w potrzeby pielęgnacyjne kobiet tego regionu. Azjatki przywiązują ogromną wagę do pielęgnacji skóry i preferują delikatniejszy makijaż niż Europejki. Ponieważ kremy BB jednocześnie nawilżają skórę, chronią ją przed podrażnieniami i promieniami UV oraz ujednolicają jej koloryt, okazały się świetną alternatywą dla podkładów.

Żaden z europejskich i amerykańskich topowych kremów BB nie posiada kluczowego składnika, który do dziś można znaleźć w niektórych BB kremach produkowanych w Azji, a który był głównym składnikiem oryginalnego BB kremu Dr Shrammek. Mowa o kwasie glicyryzynowym.


Lukrecja – sprawczyni całego dobra

Kwas glicyryzynowy – drogocenny składnik pozyskiwany z korzenia lukrecji.

Właściwości i działanie na skórę kwasu glicyryzynowego:

– Jest to związek o wysokim stopniu aktywności i koncentracji, chemicznie stabilny w szerokim zakresie pH i dobrze rozpuszczalny.

– Jest bardzo dobrze tolerowany i łatwo penetruje w głąb skóry, nie powodując skutków ubocznych.

– Posiada silne właściwości łagodzące, przeciwalergiczne, stymulujące układ immunologiczny i przeciwpodrażnieniowe (jest to składnik leków bez recepty w Japonii).

– Łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia, swędzenie i działa przeciwobrzękowo zaś przy mało nasilonych zmianach może zastępować środki steroidowe (hydrokortyzon). Hamuje uwalnianie histaminy i reakcje alergiczne.

– Polecany jako środek wspomagający leczenie zmian atopowych skóry, egzemy, dermatozy i łuszczycy.

– Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo.

– Zmniejsza zaczerwienie skóry i wzmacnia naczynka krwionośne.

– Wspomaga regenerację komórkową oraz przyspiesza gojenie ran, drobnych uszkodzeń skóry i wyprysków.

– Wspomaga ochronę anty-UV oraz zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie powodowane poparzeniem promieniowaniem słonecznym UVB.

– Jest skutecznym składnikiem nawilżającym; kwas glicyryzynowy już przy stężeniu 0.1% posiada silne własności wiązania wody w skórze.

– Wspomaga walkę z trądzikiem; działa antybakteryjnie oraz zmniejsza produkcję sebum poprzez hamowanie działania enzymu 5-LOX (5-lipooksygenazy).

– Dzięki własnościom immunostymulującym i antyoksydacyjnym, wzmaga regenerację komórek skóry. Dodatkowo hamuje działanie hialuronidazy, enzymu rozkładającego naturalnykwas hialuronowy w skórze, który odpowiada za jędrność i nawilżenie skóry, dlatego jest polecany także jako składnik przeciwzmarszczkowy.

– Hamuje produkcję PGE2 (prostaglandyny E2), czynnika, który przyczynia się nie tylko do stanów zapalnych skóry, ale również do przemieszczania brązowego barwnika skóry – melaniny. Dzięki temu kwas glicyryzynowy zmniejsza aktywność melanocytów, komórek produkujących brązowy barwnik i tym samym redukuje tworzenie przebarwień skóry. Jest on zaliczany również do składników o charakterze depigmentacyjnym, który wspomaga działanie innych substancji rozjaśniających przebarwienia.


Bank witaminy C – magiczna śliwka KAKADU

Nazywana „super owocem”, ponieważ zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców świata!

Z tej australijskiej śliwki ekstrahuje się botaniczny składnik aktywny – Superox-c, będący prawdziwą bombą w walce z oznakami starzenia się skóry.

Śliwka ta pochodzi z bardzo odległego kontynentu jakim jest Australia, lecz nie przeszkadza jej to zdobywać popularność na całym świecie. Wykorzystywali ją w pierwszej kolejności rdzenni mieszkańcy Australii, czyli Aborygeni w celach odżywczych oraz leczniczych.

W skład śliwki kakadu (przede wszystkim) wchodzi witamina C i to w ogromnej ilości – 1000–5300 mg/100 g, czyli co najmniej 50 razy więcej niż w pomarańczach. Dotychczas nie odkryto w żadnym miejscu na świecie owocu bogatszego w witaminę C aniżeli kakadu.

Śliwka kakadu została uznana na całym świecie jako jedyne naturalne źródło żywności o najwyższej zawartości witaminy C na naszej planecie. Zawiera 3000 mg witaminy C na 100 g owoców, jest to ponad 50-krotnie większe stężenie niż stwierdzone w większości pomarańczy. Na świecie nie ma roślin na tym samym poziomie witaminy C, antyutleniaczy i bioaktywnych substancji.

Śliwkę kakadu okrzyknięto super owocem nie tylko ze względu na zawartość witaminy C. Ten owoc to także źródło antyoksydantów, które nie tracą swoich właściwości nawet po przetwarzaniu – gotowaniu, proszkowaniu itd. Tymi przeciwutleniaczami są hydrokwasy organiczne, takie jak:

kwas galusowy – wykazujący działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz antymutagenne
kwas elagowy – działający przeciwnowotworowo, chroniący wiele tkanek przed czynnikami kancerogennymi
W śliwce kakadu znajduje się także kwas foliowy i żelazo.
Badania wykazały, że ten szczególny wyciąg ze śliwki kakadu daje niesamowite korzyści dla skóry:

-70% wzrost nawilżenia;

-60% wzrost elastyczności skóry;

-24% redukcja pigmentacji;

-28% redukcja zaczerwienienia;

-Zwiększenie jasności o 25%;

-12% wzrost białości;

-45% spadek plam.

 

Izabela Malitka

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz